In Nederland uit en alle stad- en regiosites stoppen per 1 januari 2018.

Lang, lang geleden begon het allemaal met de website inutrechtuit.nl. Met top 3 posities op zoektermen als 'restaurant Utrecht' en 'uitgaan Utrecht' was er aan bezoekers geen gebrek. Ondertussen is de techniek van de websites sterk verouderd en we hebben besloten hier geen verdere investeringen in te doen. Tegenwoordig zijn er vele uitgaan-, restaurant- en dingen-doen-websites en is deze website in onze ogen overbodig geworden.

Bedankt voor het aanmelden van alle leuke tips en het bezoeken van de websites!

Het team van In Nederland uit

- Schathoes Menkemaborg -

Uithuizen, Menkemaweg 4, RegioGroningen
Frans/ Italiaans
Schathoes Menkemaborg. Bij Schathoes Menkemaborg kan je uitgebreid lunchen op dinsdag t/m zondag. daarnaast kan je hier dineren van woensdagavond t/m zaterdagavond. Zij werken met verse en seizoensgebonden producten.
Geschiedenis. Het schathoes ligt op het terrein van het museum Menkemaborg, en is omringd door een prachtige tuin en buitensingel. Het Schathoes was vroeger een veel groter gebouw met veel ruimte voor koeien, trekpaarden en varkens. In dat, in 1921 verkochte en verplaatste gebouw was verder ook veel ruimte voor de opslag van landbouwproducten.

Het huidige Schathoes was in de glorietijd van de Menkemaborg o.a. in gebruik als knechtenverblijf (de Reintjeskamer is genoemd naar de laatste huisbewaarder van de Borg---Reintje Dijk overleed in 1921, net voor de verkoop van het schuurgedeelte).

De brouwerij is zo genoemd omdat er vroeger o.a. bier werd gemaakt (met een laag alcoholgehalte—bacterie ging dood, en het bier kon mee als dorstlesser naar het veld. Ook werd er in deze ruimte geslacht, en vervolgens gerookt, en daarnaast werd er gekookt voor de Menkemaborg-bewoners en haar gasten.

Waar zich nu de toiletten bevinden, bevond zich vroeger de melkkamer, waar de boter enz. werd gemaakt.

In de Grote Zaal stonden vroeger de koetsen,de sjees, de arrenslee en er was ruimte voor de paarden die daarvoor werden gebruikt. Ook bevond er zich een zogenaamde welput.

De huidige Theekamer was vroeger een verbinding naar de veel grotere veeschuur, en “ontleent” haar naam aan het feit dat bij de openstelling van de Menkemaborg voor het publiek, in 1927, in deze ruimte de bezoekers van de Menkemaborg konden genieten van hetgeen de toenmalige exploitant –beheerder in het aanpalende keukentje maakte. In de beginjaren van de Menkemaborg als museum was de beheerder van het Schathoes ook een soort beheerder van de Borg. (Dat is tegenwoordig niet meer het geval).

Tegenwoordig is nagenoeg het hele Schathoes ingericht als café-restaurant, waar niet alleen de bezoekers van de Menkemaborg komen, maar waar op jaarbasis veel huwelijken worden gesloten, en recepties en diners door de huidige exploitant worden verzorgd.
Sfeer & interieur. Rustieke sfeer
Keuken & kaart. Frans / Nederlands en Italiaans
Telefoon: 0595-431858
Website: http://schathoes-menkemaborg.nl

Schathoes Menkemaborg, Uithuizen, Menkemaweg 4, RegioGroningen
10:00 tot 21:00 uur